Gezonde maaltijd

Ontbijt
Uit onderzoek van hoogleraar Jelle Jolles (VU) is gebleken dat veel kinderen niet of onvoldoende ontbijten voor ze naar school gaan. Soms is dat het gevolg van het te laat naar bed gaan, waardoor ze ’s ochtends midden in een diepe slaap wakker worden. Ze hebben dan nog geen honger en gaan zonder ontbijt naar school. Maar om een uur of tien krijgen ze een suikerdaling. Hun aandacht verslapt dan omdat hun lichaam vertelt dat ze voedsel moeten zoeken. Daarom vragen wij de ouders om voor te zorgen dat de kinderen genoeg slaap krijgen en voordat het kind naar school komt, te laten ontbijten.
Fruitochtend
Cosmicus is een gezonde school en daarom hebben wij om tien uur het fruitochtend. Voor de ochtendpauze om tien uur dient u fruit mee te geven. (liga’s, sultana’s, koeken, cheez-dippers e.d. zijn niet toegestaan)
Lunchpauze
Tijdens de lunch om 12 uur kunnen de kinderen even iets eten en drinken, samen met hun leerkracht. Voor het eten en drinken dient u zelf te zorgen. Zorg voor een stevige, goed sluitende broodtrommel , omdat het brood dan lang lekker blijft.
Gezonde voeding
Voor een gezonde voeding maakt het veel uit welke soort brood u kiest, waarmee u het besmeert en wat u erop doet als beleg. Geef uw kind bij voorkeur volkorenbrood of bruinbrood. Besmeer het brood met halvarine. Uw kind krijgt zo voldoende vitamine A en D. Als drank mogen geen koolzuurhoudende dranken meegenomen worden naar school. Onze voorkeur gaat, zeker bij de kleuters, uit naar pakjes drinken, omdat er met flesjes behoorlijk gemorst wordt. De kinderen kunnen zich, zoals eerder vermeld, opgeven voor schoolmelk.Ook wordt er met de kinderen afgesproken dat er alleen in de pauzes gegeten wordt. Tijdens de les is dit niet toegestaan! Voor meer informatie over gezond eten kunt u surfen naar www.voedingscentrum.nl.

Klik hier voor een voedingsadvies voor de kinderen van 4 to 8 jaar.